Gazdaság

18 milliárdos beruházás Mórahalmon

Mintegy 4 milliárd forintból alakított ki korszerű hullámkartongyártó üzemet a mórahalmi Homokháti Térségi Agrár-Ipari Parkban a belga Pacapime-csoport magyarországi leányvállalata.

A fejlesztés folytatódik, s a beruházás teljes költsége megközelíti a 18 milliárd forintot -– közölte Ludo Pissens, a Pacapime Kft. ügyvezetője, a vállalkozás egyik tulajdonosa kedden a Csongrád megyei kisvárosban.

A cég választása elsősorban a szerb és a román határ közelsége miatt esett Mórahalomra, ahol főként mezőgazdasági termékek, zöldségek, gyümölcsök csomagolásához használatos hullámkarton dobozokat állítanak elő -– mondta a szakember a beruházásról tartott sajtótájékoztatón.

A vállalkozás az ipari parkban 100 ezer négyzetméternyi területet vásárolt meg, ebből 10 ezer négyzetmétert már beépítettek. A beruházás első ütemének összköltsége mintegy 4 milliárd forint –- 15 millió euró – volt, ebből 400 millió forintot fedezett uniós támogatás.

Az utolsó nagy értékű berendezés hétfőn érkezett meg az üzembe, de a termelés már 2009 februárjában elkezdődött. A gyárban –- ahol jelenleg húsz alkalmazottat foglalkoztatnak -– az első esztendőben 10 ezer tonna csomagolóanyagot állítottak elő, a magyar leányvállalat forgalma pedig 5 millió euró volt –- tudatta az ügyvezető.

A mórahalmi fejlesztésről három esztendővel ezelőtt született döntés, az európai és a magyar gazdaságot időközben ért recesszió ellenére a cég célkitűzései változatlanok, három-négy éven belül a Pacapime 65 millió eurós beruházással 45 ezer négyzetméteres gyártó- és raktárbázist alakítanak ki a homokháti kisvárosban, ahol közvetlenül száz, közvetve további száz embernek adnak majd munkát, a vállalkozás éves forgalma pedig eléri majd az 50 millió eurót –- hangsúlyozta Ludo Pissens.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik