Gazdaság

Örülnek a kedvezményes gázolajárnak a fuvarozók

A magyarországi kereskedelmi gázolajár jövő évi bevezetése növeli a magyar fuvarozó kis- és középvállalkozók versenyképességét - közölte Vereczkey Zoltán.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) elnöke emlékeztetett arra, hogy az érdekképviselet javaslatára a kormány bevezette 2011. január elsejétől a kereskedelmi gázolajárat, amely révén lehetőségük lesz a Magyarországon tankoló belföldi és külföldi 7,5 tonnánál nagyobb gépjárművek, illetve autóbuszok esetén a jövedéki adóból literenként 6,50 forintot visszaigényelni.

Vereczkey Zoltán elmondta, hogy az egyesület megállapodott a Mollal a kedvezményekről a tagoknak kibocsátott üzemanyagkártyákhoz kötődően. Az eddig is működő Mol-MKFE Gold kártya mellett az egyesület tagjai igényelhetik a Mol-MKFE Green üzemanyagkártyát, amely többnyire a fuvarozó kis- és középvállalkozók lehetőségeihez igazítja a feltételeket.

Az MKFE elnöke elmondta, hogy a jövedéki adó visszaigénylésből, valamint az Mol-MKFE üzemanyagkártyákhoz kötődő kedvezmények révén már jelentős üzemanyagköltség-csökkentést lehet elérni, amely a fuvarozók összköltségének mintegy 40 százalékát teszi ki.

Az MKFE számítása szerint jövőre a kereskedelmi gázolajár bevezetésének eredményeként 200 millió literrel növekedhet a magyarországi töltőállomások éves forgalma. A 6,50 forint jövedékiadó-visszatérítés 8,5 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésnek, de így is az üzemanyag-fogyasztás növekedése révén a magyar állam 11,5 milliárd többlet jövedékiadó-bevételt könyvelhet el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik