Gazdaság

Elektromosautó-kölcsönzés Párizsban

Immáron nemcsak étteremből és kerékpárból, hanem e-autóból is lesz önkiszolgáló típus.

A 2011 őszétől induló szolgáltatás a tervek szerint nem kerül majd többe, mint a metró használata. Bertrand Delanoë, Párizs szocialista párti polgármestere reményét fejezte ki, hogy az Autolib legalább annyira népszerű lesz, mint a 2007-ben általa bevezetett, és azóta több nagyváros által átvett biciklikölcsönző rendszer, a Vélib.

Az Autolib flottájába háromezer kis méretű, némi meglepetésre kék színű, buborékformájú autó tartozik majd, amely mindegyike városszerte – beleértve a külvárosokat is – ezer önkiszolgáló állomásról lesz kölcsönözhető.

A rendszer használatának alapdíja éves előfizetőknek havonta mindössze 12 euró (3300 forint) lesz, az egyes kölcsönzésekkor pedig öt eurót kell fizetni az első fél órában, négyet a másodikban, majd hatot minden továbbiban. Az árszabás lényege – akárcsak a biciklik esetében – a rövid utazások ösztönzése. Az egyszeri heti alapdíj 15 euró, a napi alapdíj 10 euró lesz.

A hírhedten ideges párizsi autóvezetőknek biztosan időbe telik majd hozzászokni a kis autó lassú gyorsulásához – 60 km/h-ra 6,3 másodperc. Ennek ellenére az előzetes felmérések szerint a francia főváros lakói közül 2,4 millióan szándékoznak használni a rendszert, amelynek 160-200-ezer előfizetőre van szüksége, hogy gazdaságilag életképes legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik