Gazdaság

Simor: ismét emelkedő pályára állt az infláció

Átmeneti mérséklődés után ismét emelkedő pályára állt az infláció annak ellenére, hogy a belföldi kereslet élénkülése éppen csak megindult, az év végére 4,0 százalék feletti infláció várható.

Az áremelkedés hátterében kínálati sokkok állnak, az élelmiszerek és a kőolaj árának folyamatos emelkedése, ami a költségek növekedésén keresztül ismét az infláció tartós emelkedéséhez vezethet – hangsúlyozta előadásában Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Ebben a helyzetben a jegybank azért emelt kamatot – 25 bázisponttal 5,50 százalékra -, hogy világos üzenetet küldjön minden ár- és bérmegállapító döntéshozó számára – jelezte az MNB elnöke. Az üzenet lényege: bár az új sokk növeli a ma megfigyelt inflációt, a gazdaság nem alkalmazkodhat úgy, hogy a magasabb inflációra hivatkozva magasabbak lesznek a béremelések, a magasabb bérek miatt pedig nagyobbat kell emelni az árakon – tette hozzá.

A jegybank elnöke rögzítette: az MNB bízik abban, hogy a novemberi kamatlépés megmutatja a jegybank elkötelezettségét az alacsony infláció megőrzése mellett, sikerül koordinálni a gazdasági szereplők árazási és bérezési döntéseit, lehorgonyozni az inflációs várakozásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik