Gazdaság

Milliárdos felvásárlásra készül a Deutsche Telekom

A Deutsche Telekom 1,4 milliárd eurót fizet a Vivendi SA-nak és az Elektrimnek a lengyel Polska Telefonia Cyfrowa (PTC) mobilszolgáltató 48 százalékos részvénycsomagjáért.

Az ügylet következtében a Deutsche Telekom 100 százalékos tulajdonosává válhat Lengyelország harmadik legnagyobb mobilszolgáltatójának. Korábban már rendelkezett a PTC részvényeinek 49 százalékával, azonban egy 2005-ös – a 48 százalékos részvénycsomagra vonatkozó – vásárlási opció 700 millió dollár értékű lehívásának jogossága körüli viták a mostani megállapodásig nem tették lehetővé annak tisztázását, ki is valójában a vállalat többségi tulajdonosa.

A mostani egyezmény értelmében a Deutsche Telekom által kifizetett teljes vételár 2,1 milliárd euróra nő, ebből 1,25 milliárd eurót fizet a Vivendinek. Az Elektrimnek utalandó összeg lehetőséget ad a lengyel vállalatnak, hogy kikerüljön a csődeljárás alól, és visszafizesse tartozásait.

A fennmaradó 3 százalékos részvénycsomagot a Deutsche Telekom annak a két vegyes vállalatnak a felvásárlásával szerezheti meg, amely a Vivendi, illetve a lengyel Elektrim tulajdonában van. A megállapodás feltételéül a felek bizonyos jogi lépések megtételét kötötték ki. Annak létrejötte valamennyi folyó bírósági ügy lezárását jelenti.

A PTK által Era néven működtetett mobilszolgáltató piaci részesedését (29 százalék) és árbevételét tekintve a harmadik legnagyobb Lengyelországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik