Gazdaság

A Deutsche Telekom sérelmezi a magyar különadót

Hidegzuhanyként érte a Deutsche Telekomot az egyeztetés nélkül kivetett magyar különadó - mondta el a Magyar Telekom anyavállalata igazgatótanácsának tagja.

Guido Kerkhoff cége álláspontját ismertetve, különösen sérelmezte a különadó két jellemzőjét, hogy túlnyomórészt (80 százalékban) külföldi tulajdonban lévő cégeket sújt; és visszamenőleges hatályú, “amivel még sehol nem találkoztam” – fogalmazott Kerkhoff.

Mint emlékeztetett rá, a német társaság tizennégy éve ruház be Magyarországon, az invesztíciók összege az utóbbi négy évben elérte az 1,2 milliárd eurót. Magyarországgal mindig kiválóak voltak a Deutsche Telekom kapcsolatai. “Még ma sem tudom elhinni, amit ott látok” – fogalmazott. Közlése szerint a különadó a Magyar Telekom idei üzleti eredményének 42 százalékát viszi el.

A német üzletember aggasztónak tartja a helyi vállalkozók (local players) helyzetbe hozásának tendenciáját Magyarországon.

Kerkhoff szavai szerint a DT bázisnak használta Magyarországot a térségben. “Macedóniában és Montenegróban Magyarországon keresztül ruháztunk be, mivel értékeljük az itteni tapasztalatokat és know-how-t. Ha azonban azt kell látnom, hogy egy adózási törvény visszamenőleges hatállyal kihúzza a talajt a lábam alól, akkor ezt nem tudom tovább folytatni” – hangsúlyozta az igazgatótanács tagja.

Az esetleges jogi lépések kapcsán Kerkhoff kifejtette: mindenképpen megvárják az Európai Bizottság által Budapesttől kért állásfoglalást. “Meg fogjuk vizsgálni és indítani azokat a jogi lépéseket, amelyeket tőzsdén jegyzett vállalatként kötelességünk megtenni. Hogy ezek pontosan milyen lépések lesznek, azt a jogászokra bízom” – mondta Guido Kerkhoff.

AJÁNLOTT CIKK:

Neheztelnek a külföldi cégek a különadók miatt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik