Gazdaság

Nyugdíj: antireform, amit a kormány csinál

A magánnyugdíjpénztárak és a piacok struktúrájával kapcsolatos problémákat nem a második pillér felszámolásával kellene kezelni, hanem a kedvezmények csökkentésével.

A több államban – köztük Magyarországon – bevezetett illetve bevezetni tervezett, a nemzeti nyugdíjrendszereket érintő változtatások, úgy tűnik, rövid távú költségvetési célok eléréséhez, illetve az olyan intézkedésekhez való nagyobb fiskális mozgástér megteremtéséhez köthetőek, mit az adócsökkentés – mondta a Napi Gazdaság Online-nak az OECD főtitkárhelyettese és vezető közgazdásza, Pier Carlo Padoan.

Ezekkel az intézkedésekkel ezek az országok valóban elérik a szükséges fiskális konszolidációt rövid távon, de a hosszú távú költségvetési fenntarthatóság rovására. A második pillér felszámolásával az öregedés költségei nagyobb teherrel nehezedhetnek majd az államra, a fiskális fenntarthatóságra gyakorolt lehetséges káros hatásokkal – hangsúlyozta.

Megjegyezte, hogy a jövőbeli nyugdíjreformok hitelességét is veszélyezteti a korábbi nyugdíjreform olyan visszafordítása, amely a bizalomra és a gazdasági növekedésre is negatív hatással lehet. Általánosságban szólva, az ilyen antireform korlátozza a szabályozási környezet stabilitását, akadályozza a helyi tőkepiacok fejlődését, továbbá negatív hatással van a befektetési környezetre – mondta Pier Carlo Padoan.

A magyar kormányzat főcélja ezzel a nyugdíjrendszert érintő intézkedéssel úgy tűnik az, hogy ellensúlyozza a közelmúltban meghozott szja-csökkentés hatásait annak érdekében, hogy tartani lehessen 2011-ben a 3 százalék alatti GDP-arányos hiánycélt. A második pillér megszüntetése történetesen segíthet a lejáró adósság megújításának elhalasztásában, amennyiben a második pillérben felhalmozott eszközök átkerülnek az államhoz és azokat adósságcsökkentésre használják fel.

Ez az antireform azonban csak rövid távú javulást hozhat a pénzügyi pozícióban, hiszen nem helyettesítheti az államháztartás rendbehozatalához szükséges strukturális reformokat, ami Magyarország szempontjából kritikus.

A második pillér megszüntetésének két fő hátránya van: egyrészt rövid távon kevésbé ösztönöz a költségvetési fegyelem betartására, másrészt megingatja a fenntartható nyugdíjrendszerbe vetett állampolgári bizalmat. Többek között ezért is áll az OECD ajánlásai között a második pillér beiktatása, lehetőleg a kötelező belépés előírásával – fejtette ki.

Ugyanakkor a nyugdíjalapokat is megfelelő felügyelet alá kell vonni. A jelenlegi válság egyik fő tanulsága ugyanis pont az, hogy a pénzügyi felügyeletet – beleértve a nyugdíjalapokat is – meg kell erősíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik