Gazdaság

Demján: nincs más út, mint amelyen a kormány jár

Szerinte a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítására rákényszerült a kormány.

Növekedésre és a foglalkoztatási szerkezet megváltoztatására van szükség, 1,5 millió dolgozóra a termelő szférában a jelenlegi félmillió helyett – mondta a Független Hírügynökségnek Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke.

Szerinte a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítását lehetett volna jobban kommunikálni, de a kormány rákényszerült erre a lépéssorozatra, mert átmenetre nem kaptunk időt. Demján Sándor szerint nem jó, hogy a pénztári pénzeket folyó kiadásokra fordítják, és nem jó ez a különadók esetében sem, de nincs más út mint növelni a bevételt, mert most növekedni kell. Ha nem ezt tenné a kormányzat, országos csőd lenne, 350-400 forint lenne az euró, a lakosság 60 százaléka mélyszegénységbe süllyedne – mondta.

Demján populista demagógiának nevezte, hogy az egykulcsos adóval a jól keresők járnak jól. A világban ott élnek jól, ahol alacsony az adóteher – mondta. Szerinte a jól keresők nem fogják “elenni” az adókönnyítést, hanem remélhetőleg befektetésekre fordítják a pluszjövedelmet, ez pedig munkahelyeket teremthet, a növekedést ösztönözheti.

Ami a VOSZ és a kormány tavaszi megállapodását illeti, Demján elismerte, hogy annak pontjai még nem teljesültek, de – mint mondta – nem is járt még le a határidő, a kormánynak négy év alatt kell teljesítenie. A megállapodásban egyebek közt szó volt a munkáltatói terhek csökkentéséről, a hazai gazdasági társulások ösztönzéséről, a termelés elsőbbségéről, a kis- és középvállalkozások fokozottabb támogatásáról és a hazai cégek előnyben részesítéséről a közbeszerzéseknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik