Gazdaság

Bővül a PSZÁF és az MFB jogköre

A pénzügyi felügyelet szabályozói hatósági jogkört, elnöke pedig rendeletalkotási jogosítványt kap.

Módosította az Országgyűlés hétfőn a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló törvényt: a módosítás a PSZÁF-ot önálló alkotmányos szervként határozza meg. A felügyelet ezentúl a Magyar Köztársaság pénzügyi közvetítő rendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó szerve, amely törvényben meghatározott módon felelős a pénzügyi közvetítő rendszer zavartalan működéséért.

Emellett a PSZÁF elnökét rendelet kiadására jogosítja fel, amely törvénnyel, kormányrendelettel és a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendeletével nem lehet ellentétes, és amelyet csak bizonyos feladatkörökben adhat ki. Ilyen például a fogyasztóval kötött kölcsönszerződésben vagy pénzügyi lízingszerződésben használható referencia-kamatlábak mértéke, vagy az ezen szerződések kamatperiódusának hossza, a technikai kamatláb legnagyobb mértéke, vagy a hitelintézetek befektetési szabályzata.

Új elemekkel bővül a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) lehetőségeinek sora is annak a törvénymódosításnak a hatására, amelyet az Országgyűlés 298 igen és 68 nem szavazattal fogadott el.

Eszerint az MFB ezentúl beruházáshoz kapcsolódó fejlesztési célú hitel, illetőleg kölcsön mellett – új elemként – befektetett pénzügyi eszköz, forgóeszközigény, fejlesztési vagy forgóeszköz hitel, illetőleg kölcsön kiváltására is nyújthat hitelt, illetve kölcsönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik