Gazdaság

Német jövedelmek: kelet és nyugat újra távolodik

Éveken át tartó csökkenés után ismét nőttek a jövedelmi különbségek a két országrészben élő családok között - derül ki sajtóbeszámolókból.

A lapok a wiesbadeni szövetségi statisztikai hivatal adataira hivatkozva azt írták, hogy 2008-ban egy átlagos család havi nettójövedelme a nyugati országrészben 3.056 euró volt. (A jövedelembe a bérek, fizetések mellett járadékok, nyugdíjak, családi pótlék és biztosításból származó kifizetések is beleszámítanak.) Ezzel szemben a keleti térfélen egy háztartás átlagosan havi 2.292 euróból gazdálkodhatott. A keleti családok átlagjövedelme tehát mintegy 75 százaléka a nyugatiakénak. Az előző, 2003-ban készített felméréskor az arány még 77,5 százalék volt.

A statisztikai hivatal a táguló jövedelmi olló okát a nyugati országrészben emelkedő, míg keleten stagnáló jövedelmekben látja.

A wiesbadeni szakértők ötévente készítenek felmérést a jövedelmi viszonyokról. Az adatok tanúsága szerint a nyugati tartományokban 1993 óta folyamatos gyarapodás figyelhető meg. Az akkor kimutatott, családonként 2.536 eurós átlagjövedelem öt év múlva 2.733, majd 2003-ban 2.957 euróra emelkedett.

Ezzel szemben a keleti háztartások bevétele 1993-hoz képest (1.733 euró) az első ötéves periódusban nőtt a leglátványosabban: 1998-ban már 2.075 euróra rúgott, tehát csaknem 20 százalékkal emelkedett. A következő öt évben lassult a növekedés, ám a 2003-ban feljegyzett 2.293 eurós átlagjövedelem így is 10,5 százalékos bővülésnek felel meg. A 2008-ban kimutatott 2.292 euró viszont visszalépés az öt évvel korábbihoz képest.

A Süddeutsche Zeitung első pillantásra meglepően szépnek nevezi a statisztikát, amelynek alapján olyan benyomás alakulhat ki, hogy Németországban sokan élveznek viszonylag magas nettó jövedelmet. A kutya ott van elásva – teszi hozzá a müncheni liberális újság -, hogy a kimagasló jövedelmű családok fölfelé “húzzák” az átlagszámokat. Így például az összes háztartás egyötödének havi nettó bevétele nem éri el az 1.500 eurót, miközben a családok mintegy negyede havi 5.000 eurót meghaladó jövedelemből gazdálkodik.

Ehhez járulnak a családtípusonként eltérő jövedelmi szintek, amelyek különösen az egy főre jutó jövedelem tekintetében szignifikánsak. A gyermekes családok országos átlagban havi 4.191 eurós nettó bevétellel rendelkeznek. Mivel egy-egy család átlagos létszáma 3,8 fő, egy személyre lebontva csupán 1.103 euró jut. Egészen más a helyzet a szingli háztartásoknál: nekik havi 1.726 euró áll a rendelkezésükre. Gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő szülő családjában viszont csupán 845 euró esik egy főre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik