Gazdaság

Karácsony: még nem lendültünk túl a válságon

Az európai átlagtól elmaradva Magyarországon a lakosság háromnegyede legfeljebb 100 eurót (mintegy 28 ezer forintot) tervez ajándékokra elkölteni az idei karácsonyi szezonban.

Az emberek általában szeretnek mindent egy helyen elintézni, leggyakrabban bevásárlóközpontokban, áruházakban, valamint szuper- és hipermarketekben szerzik be az ajándékokat, elsősorban ruházatot és kiegészítőt, hiszen minden második európai – köztük a magyarok is – ezekkel ajándékozza meg legszívesebben szeretteit – derül ki a GfK Csoport és a Wall Street Journal Europe nemzetközi felméréséből.

Közép-Kelet-Európában éppúgy, mint Magyarországon az emberek háromnegyede legfeljebb 100 eurót (mintegy 28 ezer forintot) tervez ajándékokra költeni az idei karácsonyi szezonban. Ellenben a felmérésben résztvevő európai országok többségében nagyobb összeget szánnak ajándékokra: 47 százalékuk kevesebb mint 100 eurót, negyedük 100 és 250 euró közötti összeget, 28 százalékuk pedig 250 eurónál is többet tervez költeni.

A válság által még nem sújtott 2007-es szezonhoz képest a magyarok nagyobb mértékben fogják vissza karácsonyi vásárlásaikat, mint általában az európaiak. Magyarországon a megkérdezettek közel fele várhatóan kevesebbet fog majd költeni, mint 3 évvel ezelőtt, míg Európa egészében 38 százalék ez az arány.

A kontinens nyugati felén inkább hajlandóak az emberek online csatornát választani. Európa egészében az 5 százalékot, egyes országokban pedig a 10 százalékot is eléri az online vásárlók aránya. Magyarországon mindössze két százalék él ezzel a lehetőséggel. Figyelemre méltó viszont, hogy a magyarok 9 százaléka szívesen vásárol utcai kereskedőktől, illetve a különböző karácsonyi vásárokban – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik