Gazdaság

Karácsony: nem kötelező a hibátlan termékek cseréje

Egyre több kereskedőnél van lehetőség arra, hogy a karácsonykor megvásárolt, ám később feleslegesnek bizonyult termékeket kicseréltesse a vásárló.

Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a terméket nem használták és hibátlan, illetve ha a hibát csak a karácsony után, használatbavételkor vették észre. A hibátlan termékek cseréje egyébként nem kötelező – áll a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FOE) hétfői közleményében.

A FOE javasolja, hogy ezt a többletvállalást, illetve annak pontos tartalmát a kereskedők a későbbi viták elkerülése végett egyértelműen jelezzék. Alkalmas erre a FOE szerint, ha a blokk hátuljára ráírják, hogy meddig lehet kicserélni a terméket.

Az egyesület arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy az ajándéknak szánt termék esetében tájékozódjanak arról, hogy az eladó csak az ünnepi alkalomra való tekintettel vállalja-e a kicserélését, akkor is, ha az hibátlan.

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete emlékeztet arra, hogy minden kereskedőnek ki kell cserélnie a hibás árut akkor, ha a vásárláskor a vevő nem tudott a hibáról. Ez az akciós termékekre is vonatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik