Gazdaság

Magánnyugdíj: adómentes lesz a pozitív reálhozam kivétele

Adómentes lesz az állami nyugdíjrendszerbe való áttérésnél a pozitív reálhozam, azaz az infláció mértékét meghaladó hozam felvétele készpénzben, illetve átvitele önkéntes nyugdíjpénztárhoz.

Szijjártó Péter hozzátette: ennek a döntésnek a jogtechnikai következményeit a Nemzetgazdasági Minisztériumnál készülő törvényjavaslat fogja rendezni. Beszámolt arról, hogy a pozitív reálhozam kivételének adómentessége vita tárgyát képezte.

Újságírói kérdésre egyelőre nem tudott adatokat közölni arról, hogy ez az intézkedés hány embert érint, milyen költségvetési kihatása lehet, illetve hogy az állami rendszerbe áttérők milyen hamar juthatnak majd a pénzükhöz.

A nyilatkozattervezet rögzíti azokat a célokat, amelyeket a nyugdíjvédelmi akció, illetve törvénycsomag céljaként tűztek ki, tehát azt, hogy mindenki jól járjon, mindenkinek biztosítsák annak a lehetőségét, hogy áttérjen az állami nyugdíjrendszerbe, s ezáltal biztonságba tudja helyezni mindenki a nyugdíját – mondta Szijjártó Péter.

Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János fideszes képviselők politikai nyilatkozattervezetének elfogadásával az Országgyűlés a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagsággal rendelkező mintegy 3 millió ember eddigi befizetéseinek jövőbeni biztonsága érdekében kinyilvánítaná, hogy garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagoknak.

A nyugdíjrendszer “államosításáról” bővebben ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik