Gazdaság

Leszavazták a mentőkeret bővítését az EU-s miniszterek

Az európai pénzügyi mentőöv további bővítése és a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő országok támogatása ellen foglaltak állást, hétfőn este Brüsszelben az eurozóna pénzügyminiszterei. Szerintük a rendszerben lévő tartalékok elegek a kiadások fedezésére.

Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az eurocsoport elnöke hétfői sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy nem születtek új döntések. A korábban elhangzott feltételezések szerint sem a görög, sem az ír mentőcsomag nem veszélyezteti a rendszerben felhalmozott tartalékokat.

Az ülésről kiszivárgott értesülések egyértelműen arra világítanak rá, hogy a tagállamok nincsenek megelégedve sem a régóta küszködő Portugál kormány, sem a Spanyol kormány költségvetési és gazdaságélénkítő terveivel.

A leginkább Belgium álltal szorgalmazott mentőkeret bővítés mellett, az előző napon az is felmerült – éppen az olasz pénzügyminiszter, Giulio Tremonti és Juncker részéről – hogy páneurópai kötvényeket lehetne kibocsátani. Ez azonban a brüsszeli tanácskozáson megbukott.

Az EU szeretné a pénzügyi veszélyzónához közel került országok kormányaival megértetni, hogy nem áll szándékukban őket további mentőcsomagokkal segíteni, éppen ellenkezőleg, a kormányoknak a saját reformpolitikájukra kéne támaszkodniuk a pénzlesés helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik