Gazdaság

Többet költünk, mint tavaly

Az Európai Unióban (EU) lelassult a lakossági kiadások növekedése a harmadik negyedévben, az unió közel félmilliárd lakója csupán 1,2 százalékkal költött többet az egy évvel korábbinál.

A Visa Europe felmérése szerint a lakossági fogyasztás alakulása a gazdasági helyzetet tükrözi: a legnagyobb bajokkal küszködő tagállamokban, főként Írországban és Görögországban kevesebb pénzt költött el a lakosság, mint egy évvel korábban, javult viszont a fogyasztási kedv az unió legnagyobb tagjainál – főként Franciaországban és Nagy-Britanniában -, és a viszonylag lendületesen növekedő keleti tagállamokban, elsősorban Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban.

Ugyanakkor a huszonheteket együttvéve a harmadik negyedévben regisztrálták a legszerényebb bővülést; a lakossági költés éves szintű növekedése az év első három hónapjában mért 2,6 százalékról és a második negyedévi 1,9 százalékról lassult 1,2 százalékra.

A Markit piackutató vállalattal közösen végzett felmérés szerint a lakossági fogyasztás csekély mértékben járult hozzá az unió bruttó hazai termékének (GDP) harmadik negyedévi növekedéséhez, ami számos egyéb tényező mellett arra utal, hogy törékeny a gazdasági fellendülés.

Az egyre nagyobb munkanélküliséggel és a várható kormányzati megszorításokkal együtt a legjobb esetben is csak szerény GDP-növekedés várható a következő hónapokban.

A felmérés szerint a harmadik negyedévben az EU-ban forgalomban lévő 227 millió Visa bankkártyával 242 milliárd euró értékben bonyolítottak le tranzakciókat, ami 19,6 százalékos növekedés az előző évihez képest. A kártyabirtokosok egy-egy tranzakció során átlagosan 50,8 eurót költöttek, ami kismértékű csökkenés az előző évi 51 eurós átlaghoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik