Gazdaság

Ismét gyorsulva növekszik a globális gyáripar

Az elmúlt hónapok meredek lassulása után ismét gyorsulva növekszik a világgazdaság feldolgozóipari szektorának teljesítménye.

A JP Morgan, amely minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzőmenedzser-indexét, novemberről szóló, csütörtökön kiadott legújabb összesítésében azt írta: az általa képzett mutató a múlt hónapban 0,2 ponttal 53,9 pontra emelkedett.

Jóllehet ez csekély javulás, a globális gyáripari teljesítménymutató azonban immár második hónapja emelkedik az előző öt hónapban mért folyamatos csökkenés után, és a JP Morgan szakelemzői szerint ez javítja annak az esélyét, hogy a világgazdasági feldolgozó szektor növekedésének korábbi “drámai” lassulása már megállt.

Az év korábbi szakaszában tapasztalt megtorpanást jelzi, hogy a JP Morgan által kiszámított globális gyáripari beszerzőmenedzser-index júniusban még 55,0 pont, szeptemberben már csak 52,5 pont volt.

A JP Morgan elemzőinek csütörtöki értékelése szerint azonban a legutóbbi, novemberi átfogó index arra vall, hogy a globális gyáripar túljutott a növekedési mélyponton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik