Gazdaság

Nem hisz a magyar csodában a JP Morgan

Visszavette a magyar szuverén devizaadósság súlyozására adott befektetői ajánlását irányadó térségi portfólióján belül a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport.

A JP Morgan azzal indokolta a lépést, hogy “csalódást keltőnek” tartja a magyar kormány által ismertetett költségvetési lépések “elegyét”, és szerinte a tervek túl derűlátó növekedési előrejelzésre épülnek.

A ház londoni befektetési és elemző részlege közölte, hogy az általa vezetett globális feltörekvő piaci kötvényindex (EMBIG) modellportfólióján belül most piaci súlyozásra ajánlja a magyar küladósságot az eddigi, szeptember vége óta érvényben volt, kismértékben túlsúlyozott pozíció helyett.

A JP Morgan elemzése szerint Magyarország alapvető költségvetési helyzete nem javult, annak ellenére sem, hogy a kormány elkötelezte magát a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatti jövő évi államháztartási hiány mellett.

A ház az általa látott problémák közül kiemeli, hogy a kormány a személyi jövedelemadó végleges csökkentésének hatásait olyan átmeneti adóintézkedésekkel tervezi részben ellentételezni, amelyek 2012-ben lejárnak, és ez a cég szerint veszélyezteti a 2013-tól kezdődő időszak kilátásait.

A magyar kormány mindemellett a gazdasági növekedés 2012-től várt meredek megugrására “alapozza reményeit”, a JP Morgan szakértői szerint azonban a hivatalos növekedési várakozásokat lefelé ható kockázatok terhelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik