Gazdaság

Gigaberuházásra készül Kína

Összesen 1500 milliárd dolláros ipari gigaberuházást fontolgat a következő öt évre Kína.

Az évi 300 milliárd dollárnak megfelelő befektetéssel Peking azt akarná elérni, hogy az olcsó áruk legnagyobb világpiaci szállítójából az ország vezető technológiaszolgáltatóvá lépjen elő.

Ennek érdekében hét fő ipari területet fejlesztenének gőzerővel, így az alternatív energia ágazatát, a biotechnológiát, az információtechnológiát, a nagy értékű termelőberendezések gyártását, a modern üzemanyagok előállítását, továbbá az alternatív működtetésű autók, illetve az energiatakarékos és környezetbarát technológiák bevezetését – közölték a Reutersszal a kínai kormányhoz közel álló, jól értesült körök.

Kína három évtizedes lendületes gazdasági növekedés után már elhódította Japántól a világ második legnagyobb nemzetgazdaságának kijáró rangot. A második helyre feltört Kína viharos fejlődésének egyelőre nem látni a végét. A hazai összterméket (GDP) tekintve az ázsiai ország öt évvel ezelőtt hozta be Franciaországot és Nagy-Britanniát, 2007-ben pedig megelőzte Németországot, és a Világbank szerint a következő 15 évben letaszíthatja a trónról az Egyesült Államokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik