Gazdaság

Diplomával árkot tisztítani – változik a közfoglalkoztatás

Nem lehet majd válogatni a felajánlott állások között, ha ellátást szeretnének kapni.

Megváltozik januártól a közfoglalkoztatási rendszer: új támogatási formákat vezetnek be, és egységesítik a finanszírozást, a kormány ugyanakkor a közfoglalkoztatást csak átmeneti megoldásként kezeli – jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A módosításokat azzal indokolta, hogy az elmúlt években nagyjából 100-110 ezer ember vett részt közfoglalkoztatásban, de tavaly és idén is volt körülbelül 170 ezer olyan ember, akik egy napot sem dolgoztak, csak vártak a munkára, és arra, hogy megérkezzen hónap elején a segély, az úgynevezett rendelkezésre állási támogatás.

Jövőre az ígéretek szerint figyelembe veszik a térségek közötti munkaerőbeli különbségeket is. 2011-től a bér- és járuléktámogatás mellett adnak pénzt az úgynevezett dologi kiadásokra is az önkormányzatoknak, vagyis például szerszámokra vagy munkaruhára.

Az államtitkár elmondta, új támogatási formákat vezetnek be: az önkormányzati huzamos időtartamú közfoglalkoztatás napi 6-8 órás lenne, akár egy évig is lehetne valakinek munkája így, a bérek és járulékok 70-100 százalékát fizetné az állam. Az önkormányzati rövid idő tartamú közfoglalkoztatás legalább 60 és legfeljebb 120 napos lenne, napi 4 órában, de a munkaidő elosztását rugalmasan kezelhetnék. A harmadik támogatási csoportban az országos közfoglalkoztatási programok lesznek: ezekben összesen 20-22 ezer embert szeretnének foglalkoztatni jövőre.

Újdonság lesz az is, hogy nyolc hónapig a bruttó bér- és járulékköltségek akár 70 százalékát is megkaphatják támogatásként azok a vállalkozások, amelyek hátrányos helyzetű munkanélküli személyt foglalkoztatnak valamilyen munkaviszonyban, tehát nem közfoglalkoztatás keretében. Ennek feltétele, hogy a kedvezményes időszak után még legalább 4 hónapig foglalkoztassák az érintett dolgozót.

Czomba Sándor közölte, ha az adott évben valaki legalább 30 munkanap munkaviszonnyal nem rendelkezik, a következő évben semmilyen állami ellátásra nem szerez jogosultságot. Megszűnik az a szabály, hogy a munkanélküli a végzettségének megfelelő vagy annál egy szinttel lejjebbi munkát köteles csak elvállalni, ha felajánlják. Jövőre az egyetemet, főiskolát végzett munkanélkülinek is kötelessége lesz elvállalni például a csatornatisztítási munkát, ha szeretne ellátást kapni és adott esetben csak ilyen munkát tudnak számára kínálni

AJÁNLOTT LINK:

Ereszcsatornát kell takarítania a diplomás munkanélkülinek (Világgazdaság Online)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik