Gazdaság

Czomba: kulcskérdés a munkahelyteremtés

A munkahelyteremtés kulcsfontosságáról beszélt egy szerdai győri rendezvényen Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

“Ha ebben az ügyben nem vagyunk képesek előrelépni, akkor gyakorlatilag egyetlen problémánkkal, amivel jelen pillanaban küzdünk – nyugdíjrendszer, egészségügy, oktatás – sem fogunk tudni megbirkózni” – mondta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy “csak kiművelt emberfőkkel lehet hatékonyan munkát végezni”.

Jelezte: a kormányzat minden olyan programot támogat, amelynek fő célja a foglalkoztatás bővítése, a munkahelyteremtés és a munkaerőpiac megfelelő állapotban tartása. Elengedhetetlennek nevezte, hogy “olyan tudással vértezzük fel a fiatalokat, ami eladható a piacon”.

Emlékeztetett arra, a kormány tíz év alatt egymillió munkahely teremtését tűzte célul, ami megfogalmazása szerint “rendkívül merész vállalkozásnak” tűnik annak fényében, hogy 2000 és 2010 között hetvenezerrel csökkent az állások száma.

Kettős szorításban van a hazai munkaerőpiac; egyfelől 700 ezer regisztrált, és ismeretlen számú nem regisztrált állástalan van, sok a rendezetlen helyzetű ember, miközben számos szakmában hiányzik a megfelelő képzettségű munkaerő – fejtette ki Kara Ákos, az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának alelnöke. Rámutatott: ebben a helyzetben egyre inkább felértékelődnek a testreszabott megoldások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik