Gazdaság

Autóút épül Győrtől Szombathelyig

A tervek szerint még ebben az európai uniós költségvetési ciklusban kétszer két sávos autóút kötheti össze Győrt Szombathellyel. A beruházás a tervek szerint 2013-ban fejeződik be.

A távlati terv részeként folyik a Győrtől Csornáig, illetve a Csornától Szombathelyig tartó, 90 kilométeres út kiépítésének előkészítése; erre csaknem 13 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 85 százalékát az Európai Unió bocsátja rendelkezésre. Ez a szakasz tartalmazza a kiépítéshez szükséges dokumentumok elkészítését, az engedélyek beszerzését és a régészeti feltárást.

A megvalósíthatósági tanulmányok többsége elkészült, a jogerős építési és hatósági engedélyek egy része is rendelkezésre áll. A szükséges közműengedélyek beszerzése előkészítés alatt van – áll a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. keddi közleményében.

A térség főútjainak számító és a beruházás által érintett 85. és 86. számú úton jelenleg naponta átlagosan több mint 12 ezer jármű közlekedik, a tranzitforgalom által súlyosan terhelt Csornán pedig naponta több mint 23 ezer gépjármű hajt át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik