Gazdaság

7,1 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak októberben az egy évvel korábbihoz mérten 7,1 százalékkal nőttek, míg az előző havihoz képest 0,8 százalékkal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A termelői árak havi összevetésben harmadik hónapja csökkentek, az éves növekedés június óta a legalacsonyabb volt.

A KSH adatai szerint az ipar belföldi értékesítési árai 2010 októberében az előző havihoz viszonyítva 0,2 százalékkal alacsonyabbak lettek, míg a tavaly októberivel összehasonlítva 10,0 százalékkal emelkedtek.

Az ipari exportértékesítés forintban mért árai a szeptemberinél 1,3 százalékkal alacsonyabbak, a 2009. októberinél 4,4 százalékkal magasabbak voltak. A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 2,8, az amerikai dollárhoz képest 8,6 százalékkal erősödött, a 2009 októberében jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 2,2, a dollárhoz viszonyítva 8,9 százalékot veszített értékéből.

Októberben az ipar belföldi értékesítési árain belül a feldolgozóipari ágazatokban az árszínvonal 0,1 százalékkal volt alacsonyabb. Jelentősebb, 2,2 százalékos áremelkedés történt az élelmiszer-ipari termékeknél, ahol a rendkívül rossz időjárás miatt jelentősen nőtt a takarmány és a gabona, ezáltal pedig a búzából őrölt fehérliszt, finomliszt és az ebből készült lisztes áruk, tészták ára.

A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban 2,7, a járműgyártásban 1,2 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak a szeptemberinél. A kohászat, fémfeldolgozás területén nem volt árváltozás, a többi feldolgozóipari ágazatban az árszínvonal -0,8 százalék és +0,2 százalék között változott.
Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai októberben 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, a víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai és a kis súlyú bányászat árai az előző havi szinten maradtak.

Éves összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 7,4 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékben, több mint 23 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban nőttek az árak, de a vegyi anyag, termék gyártásában is 14,6 százalékos, a kohászat, fémfeldolgozásban pedig 13,6 százalékos volt a drágulás.
Kisebb áremelkedés történt a villamos berendezés, az élelmiszer-ipari, és az egyéb feldolgozóipari termékek gyártásában. 2009 októberéhez viszonyítva csökkentek az árak a textil- és bőriparban,és a járműgyártásban, utóbbiban 2,4, előbbiben 3 százalékkal. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,3 és 2,3 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 12,9, a víztermelés, -kezelés, -ellátásé 4,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, míg a bányászat árai 1,1 százalékkal nőttek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2010 októberében az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 0,6 százalékos csökkenés, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,6 százalékos árnövekedés mutatkozott. A beruházási javak árai 0,3 százalékkal mérséklődtek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,8 százalékkal emelkedtek. 2009 azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 13,1, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,7 százalékkal nőttek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 1,2 százalékkal magasabb árakat mértünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik