Gazdaság

Elemzők: az EU is vétkes a nyugdíjak államosításában

Az EU a nyugdíjreform államháztartási költségeinek ügyében tanúsított "rugalmatlansága" az egyik valószínű oka a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kormányintézkedéseknek.

Bár a nyugdíjreform-költségek elszámolásának kérdésében vallott magyar álláspont “méltányolható”, a kormány által választott módszerek a piaci szereplők körében bizonyosan nem lelnek rokonszenvre – áll londoni felzárkózó piaci elemzők pénteki helyzetértékelésében.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) globális feltörekvő térségi kutatási részlegének vezetője felidézte, hogy Magyarország, Lengyelország és több más közép-kelet-európai EU-tagállam bizonyos engedékenységet kért az EU-bizottságtól és az uniós statisztikai hivataltól közfinanszírozási helyzetüknek a túlzottdeficit-eljárások keretében végzett felülvizsgálatában, hivatkozással az általuk végrehajtott radikális nyugdíjreformok költségvetési terheire.

Az uniós hatóságok azonban az idén jórészt elvetették ezeket a folyamodványokat, és talán “a megértés és a rugalmasság e hiánya keltette frusztráció nyomta” a magyar kormányt a nyugdíjrendszerben tett “retrográd” lépések felé – írta elemzésében az RBS vezető londoni szakértője.

Timothy Ash szerint az RBS “jelentős rokonszenvvel” viseltet a nyugdíjreform-költségek elszámolásával kapcsolatos magyar és lengyel álláspont iránt, valószínűtlen azonban, hogy a magyar kormány “radikális, sőt talán regresszív” megoldásait a piac értékelni fogja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik