Gazdaság

A nyugdíjtervek is gyengítik a forintot

Az euróövezet perifériájával szemben fokozódó befektetői bizalmatlanság gyengítette tovább pénteken a térségbeli devizákat, közöttük a forintot is.

Az eurót 279,67 forinton jegyezték péntek délután négy óra után a bankközi kereskedelemben, szemben a csütörtök délutáni 277,56 forinttal. Péntekre virradóra a jegyzés 277 forint közvetlen közelében ingadozott a nemzetközi kereskedelemben, majd az európai kereskedés kezdetét követően rövid idő alatt 280 fölé emelkedett és a nap folyamán mindvégi 280 közvetlen környezetében ingadozott.

Pénteken reggel a szuverén adósságszolgálati válság elharapódzásának közvetlen veszélye lendítette meg a főbb devizaárfolyamokat: az euró/dollár és az euró/svájcifrank árfolyam egyaránt 1,33 alá csökkent.

Az euró pénteki meredek gyengülését a Financial Times Deutschland értesülése váltotta ki, amely szerint az EKB és az euróövezeti országok többsége “nyomást gyakorol” Portugáliára, hogy folyamodjon pénzügyi támogatásért az EU-hoz és az IMF-hez.

Az euróövezeti kockázatok növekedése mellett a forint árfolyamára külön terhet ró még a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos magyarországi kormányintézkedések befektetői megítélése is. Külföldi elemzők egyre nagyobb valószínűséget tulajdonítanak a szuverén magyar adósbesorolás rontásának a hitelminősítő intézetek által, a költségvetés hosszú távú fenntarthatóságának kockázatai miatt.

A dollárt 211,11 forinton jegyzik péntek délután 1,3244 dolláros euróárfolyam mellett a csütörtök délutáni 208,04 forintos és 1,3349 dolláros jegyzések után. A svájci frank jegyzése péntek délután 210,47 forinton állt a csütörtök délutáni 207,92 forinttal szemben, száz japán jen jegyzése pedig 250,88 forint 248,89 forint után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik