Gazdaság

Pécs saját kézbe venné a távfűtést

Pécs önkormányzata a városi távfűtő vállalat, a PÉTÁV Kft. kisebbségi tulajdonrészének négy éven belüli visszavásárlását tervezi, a lépést a cég könnyebb irányítása indokolná.

“Az önkormányzat vissza kívánja vásárolni a PÉTÁV 49 százalékos tulajdonrészét a Pannon Hőerőmű Zrt.-től, ezzel kapcsolatban a napokban szándéknyilatkozatot írtunk alá Péterffy Attilával, a kisebbségi tulajdonos cég vezérigazgatójával” – mondta Páva Zsolt, a város polgármestere szerdán Pécsen.

A fideszes politikus magyarázata szerint a visszavásárlással a PÉTÁV egy olyan egységes önkormányzati társaságként működhetne, melynek irányításában nem kellene a résztulajdonos szempontjait figyelembe véve kompromisszumokat kötni, így a vállalat vezetése könnyebbé, gyorsabbá, hatékonyabbá válhatna.

“Pécs számára biztonságot jelent és ezért stratégiai kérdés is, hogy közszolgáltatói kizárólagosan önkormányzati tulajdonban legyenek” – tette hozzá. Utalt arra: a város a hulladékkezelő Biokom Kft. kisebbségi üzletrészét hat évvel ezelőtt vásárolta vissza, a vízszolgáltatás egy évvel ezelőtt került egy önkormányzati cég kezébe, és ez a terv a helyi tömegközlekedés tekintetében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik