Gazdaság

Tízmilliókat spórol Pécs a pogányi reptéren

Idén sok tízmilliót sikerült megspórolni a pogányi reptéren, a megmaradó összeget többek között út- és épületjavításra használhatják fel Pécsett - írta az Új Dunántúli Napló hétfőn.

Az elmúlt években a pécsi önkormányzatnak komoly kiadási összegeket jelentett a pogányi légikikötő. A jelek szerint ebben az idén több fronton is változás következik be. Nagy Csaba (Fidesz-KDNP), Pécs alpolgármestere a lapnak elmondta, a közgyűlés legutóbbi ülésén tárgyalta azt az előterjesztést, amely szerint az erre az évre betervezett 208 millió forintos pénzátadás jelentősen csökken. A reptér ugyanis még az induláskor forintalapú hitelt vett fel, s az erre az évre tervezett törlesztőrészletek (a tőketörlesztés, kamatváltozások miatt) 35 millió forinttal csökkentek.

Ezt az összeget így nem a reptérnek, hanem a város vagyonkezelőjének, a Pécs Holdingnak tudják átadni, ebből többek között kátyúzásra, utak, épületek karbantartására valamint a Városi Képtár lízingdíj-többletére juthat forrás – nyilatkozta Nagy Csaba.

Az alpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a kamatterhek változása miatt tudnak takarékoskodni. Tavaly mintegy 130 millióba került a reptér fenntartása, üzemeltetése, idén az átszervezések, költségcsökkentések miatt várhatóan 90-–100 millió forint körül “állhat meg a számla”.

A megoldás persze az volna, ha egy magánbefektető üzemeltetné a repteret, a szakemberek azonban csak akkor látnak erre komoly esélyt, ha a gazdaságban fellendülés kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik