Gazdaság

Erősödött a forint, olcsóbb lett az euró

Viszonylag nagy ingadozás mellett erősödött a forint szerdán: az eurót délután 275,29 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 276,16 forint után.

A forint árfolyama 274,50 és 276,10 forintos eurójegyzések között ingadozott, követve a nemzetközi hangulat, az euró/dollár árfolyam alakulását. Az euró/dollár és az euró/svájcifrank árfolyam stabilizálódott keddről szerdára virradóra, de az európai kereskedés kezdete után a délelőtti órákban az euró ismét meredeken gyengült a két, válságos időkben hagyományosan befektetési menedéknek tekintett devizával szemben.

Délelőtt az ír mentőcsomag és a koreai feszültség eszkalálódása által keltett aggodalmak még elég erősnek bizonyultak ahhoz, hogy kioltsák számos pozitív európai makrogazdasági adat, például az ifo német gazdaságkutató intézet szerdán közzétett hangulatindexének pozitív hatását. Az ifo novemberi üzleti hangulatindexe a várnál nagyobb mértékben emelkedett, és elérte a válság előtti szintet.

A szerdán délután közzétett néhány kedvező amerikai makrogazdasági adat – a heti munkanélküliségi kérelmek több mint két éve legalacsonyabb száma, valamint a személyi jövedelmek és kiadások növekedése – azonban már enyhítette a kockázatkerülést, és megnyitotta az utat a dollár gyengülése előtt.

A dollárt 205,80 forinton jegyezték szerdán délután 1,3384 dolláros eurójegyzés mellett, szemben a kedd délutáni 205,59 forintos és 1,3450 dolláros jegyzésekkel. A svájci frank jegyzése 207,30 forint 207,82 forint, száz japán jen jegyzése pedig 246,92 forint 248,11 forint után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik