Gazdaság

Fogatlan a kelta tigris

Több tízmilliárdos hitelajánlatot vár az ír jegybank.

“Több tízmilliárd eurós” hitelcsomag felajánlását várja az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtöktől folyó dublini tárgyalásainak eredményeként az ír jegybank kormányzója, aki szerint a felajánlást az ír kormánynak el kell fogadnia. Londoni elemzők csütörtöki helyzetértékelései szerint azonban egy ilyen hitelcsomag-egyezség sem enyhítené tartósan az euróra nehezedő nyomást, mivel a piac figyelme várhatóan azonnal a gyenge lábakon álló többi euróövezeti gazdaságra terelődne át.

Az ír jegybankelnöki nyilatkozat után mindazonáltal meredeken csökkent az ír államadósság-törlesztési kockázat ellen köthető piaci biztosítási ügyletek (CDS) árazása a londoni kereskedésben.

Patrick Monohan, az ír központi bank vezetője az RTE ír közszolgálati rádiónak csütörtökön kijelentette: a tárgyalások az EU, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF képviselőivel nem valamilyen “mentőprogramról” folynak, de várhatóan egy több tízmilliárd euró értékű hitelcsomagot eredményeznek majd, amelyből Írország szükség szerint lehívhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik