Gazdaság

Tartja magát a forint és az euró is

A magyar fizetőeszköz a svájci frankkal és a jennel szemben egy hajszálnyit gyengült péntek reggelre.

Az euró árfolyama csütörtökről péntekre virradóra alig változott a dollárral szemben, a jegyzés péntek reggel röviddel hét óra előtt 1,3629 dolláron állt a csütörtök éjszakai 1,3638 dolláros jegyzés után.

A forint árfolyama az euróhoz hasonlóan nem változott péntekre virradóra: az eurót 274,50 forinton jegyezték hét óra előtt a csütörtök éjszakai szintén 274,50 forintos jegyzés után. A dollár jegyzése péntek reggel 201,23 forint az előző éjszakai 201,19 forint után.

A forint a svájci frankkal és a jennel szemben egy hajszálnyit gyengült péntek reggelre: a svájci frankot 202,68 forinton jegyzik 202,15 forint után, száz japán jent pedig 241,66 forinton 240,87 forint után.

A lengyel zloty és a cseh korona kissé erősödött az éjszaka folyamán, az euró jegyzése péntek reggel 3,9301 zloty, illetve 24,6375 cseh korona a csütörtök éjszakai 3,9328-as és 24,6402-es jegyzésekkel szemben.

Az euróra az ír adósságszolgálati válság miatt nehezedő nyomás már szerdán-csütörtökön enyhült a pénzügyi mentőcsomag összeállításáról megindult tárgyalásokkal párhuzamosan. Megélénkült a befektetői érdeklődés a kockázatosabb befektetési eszközök, az euróövezeti perifériális állampapírok iránt, melyek hozamprémiuma és törlesztésbiztosítási díja csökkent. Ugyanakkor a dollár is veszített erősödő lendületéből azt követően, hogy a hét közepén a Fed pénzmennyiség-növelő intézkedéseinek indokolt voltát alátámasztó amerikai makrogazdasági adatok láttak napvilágot.

A hét utolsó napján is az ír mentőcsomag hírei befolyásolják majd a piaci magatartást. A térségbeli devizák, a forint árfolyamának erőteljes ingadozását várják a szakértők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik