Belföld

Orbán reformokról, demokráciáról, populizmusról

A magyar kormányfő igazolni akarja, hogy a demokrácia jobb a diktatúránál.

Orbán Viktorral készült terjedelmes interjút közöl a francia Le Figaro annak kapcsán, hogy a magyar miniszterelnök ma kétnapos látogatást kezd Párizsban. A kormányfő részletesen beszélt a 2011 első felében esedékes soros magyar EU-elnökség prioritásairól.

A konzervatív lap kérdésére, hogy Magyarország miként tudja segíteni az előrelépést az európai romakérdésben, azt mondta, hogy a romáknak meg kell érteniük, hogy “a szegénységből való kilábaláshoz, dolgozni kell. Perspektívákra, munkahelyekre, jobb oktatási rendszerre, európai romastratégiára van szükség – mondta a kormányfő.

Orbán “eléggé csalódott” azért, amit eddig tett Magyarország. Szerinte a romák képzése és foglalkoztatottsága szempontjából a diktatúra hatékonyabb volt. “Ez tűrhetetlen: ezért akarja bebizonyítani, hogy a demokrácia e téren is nemesebb rendszer” – fogalmazott.

A Le Figaro kérdésére, hogy a választási kampányban ígért forradalmon a Fideszhez közelálló emberek fontos posztokra helyezését, a médiatörvény szigorítását, az önkormányzati választások előtt a választási törvény módosítását és az alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését kell-e érteni, a miniszterelnök azt mondta, hogy több más nagy reformra gondolt.

“Hamarosan jön a nyugdíj-, az oktatási, valamint az önkormányzati reform. Tavasszal egy teljesen új alkotmány születik. Ezt nevezhetjük forradalomnak, a kétharmados reformnak, amely az alkotmánnyal összhangban történik. Egy stabil parlamenti többség gyors cselekvéseket tesz lehetővé, ami a mai világban nagy előnyt jelent” – vélte Orbán.

A kormányfő szerint az ET elnökének megállapítása a nacionalizmus, a populizmus, az antidemokratikus erők erősödéséről az EU-n belül nem vonatkozhatott Magyarországra. “Herman Van Rompuyjal ugyanahhoz a politikai családhoz tartozunk. Az Európai Néppártban nacionalizmusnak, populizmusnak és antidemokratikus erőknek nincs helyük” – mondta.

Orbán Viktor célja, hogy a magyar elnökség idején az EU közel kerüljön az emberekhez, akik azt éreznék, hogy nem saját céljainkra használtuk az elnökséget, hanem mindenki javára. Egy kérdésre, hogy az irodájában – ahol két nemzeti zászló is látható – azért nincs-e kitűzve az európai lobogó, mert még nem kezdődött el az uniós elnökség, Orbán azt felelte: “Nem, ennek oka, hogy magyar miniszterelnök vagyok”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik