Gazdaság

Miénk az unió negyedik legnagyobb adóssága

Az euróövezeti tagországok összesített államháztartási hiánya a hazai össztermék (GDP) 6,3 százalékára nőtt tavaly az egy évvel korábbi 2 százalékról - közölte hétfőn az Eurostat.

Az uniós statisztikai hivatal szerint a válságos tavalyi évben az egész Európai Unióban nem volt olyan ország, amelyik pozitív államháztartási mérleget ért el, és a 27-ből csupán 2 tagállamban – Máltán és Észtországban – csökkent a GDP-arányos hiány.

Az unió egészét tekintve az összesített deficit 6,8 százalékra nőtt 2009-ben az előző évi 2,3 százalékról. A legnagyobb, 15,4 százalékos hiány Görögországban volt. A súlyos adósságválságba sodródott államot Írország követi 11,4 százalékos deficittel, a harmadik Spanyolország 11,1 százalékkal.

Tavaly a GDP-arányos államadósság is nőtt az euróövezetben, közel tíz százalékponttal, 79,2 százalékra a 2008 végi 69,8 százalékról, míg az unió egészében 61,8 százalékról 74 százalékra szökött fel az államadósság.

A stabilitási és növekedési egyezményben meghatározott 60 százalékos adóssághatárt a 27-ből 12 ország lépte túl. A legnagyobb, a GDP 126,8 százalékát kitevő közadósság Görögországban halmozódott fel. A második Olaszország 116 százalékkal, a harmadik Belgium 96,2 százalékkal.

Magyarország a negyedik 78,4 százalékos GDP-arányos államadóssággal, a 4,4 százalékos deficit azonban nem kiemelkedő, középmezőnybeli helyezést jelent az Eurostat hétfőn megjelent összeállítása szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik