Gazdaság

A tervezettnél kevesebb dolgozót rúg ki a GE hazánkban

Az új beruházásokkal és a termelés átcsoportosításával a tervezettnél közel félezerrel kevesebb munkahelyet szüntet meg a General Electric (GE) magyarországi fényforrásüzletága.

Tavaly októberben 2570 dolgozó leépítésével együtt járó átalakításokat jelentette be a GE, amely most azt közölte: 461 magyarországi munkahelyet mégis meg tud őrizni.

A fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírások miatt a GE fényforrásüzletága 2009 októberében ismertette a magyarországi termelést érintő terveit. Az átszervezés keretében az üzletág 2010-2011 során leállítja az Európai Unió energiahatékonysági szabályozása által érintett lámpatípusok, vagyis a magas energiafogyasztású hagyományos izzólámpák és egyes fénycsövek gyártását.

Az egy évvel ezelőtt bejelentett kétéves program keretében 2570 munkahely megszüntetését tervezte a vállalat. 2010-re 1241 munkahely megszüntetését helyezték kilátásba, amelyből végül 1071-et hajtanak végre, míg a 2011-re tervezett 1329 dolgozó helyett a jelenlegi elképzelések szerint 1038-at bocsátanak el.

Az MTI érdeklődésére a GE annyit közölt: a szakszervezetekkel a pénteki bejelentéssel egyidejűleg kezdtek egyeztetéseket arról, hogy az egyes telephelyeket miként érinti a változás. Változatlan, hogy a jövő évben megszűnik a termelés Vácott, de két-három hét múlva derül ki, hogy a többi gyárban pontosan hány munkahelyet tudnak megtartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik