Gazdaság

Drágult a ruházkodás, olcsóbb lett a távfűtés

A fogyasztói árak októberben 0,4 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 4,2 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet.

Az idén az első tíz hónapban átlagosan 5,0 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. A maginfláció októberben 0,3 százalék, 12 havi összehasonlításban 1,8 százalék volt, ami ugyancsak megugrott a szeptemberben mért havi 0,1, illetve 12 havi 1,5 százalékhoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az élelmiszerárak egy hónap alatti 1,5 százalékos növekedése dobta meg az inflációt, akárcsak 2007-ben, amikor az élelmiszerek egy hónap alatt 2,0 százalékkal drágultak – mondta Minary Borbála, a KSH főosztályvezetője. Az októberi élelmiszerár-emelkedés az idén januári 2,2 százalék óta a legmagasabb volt havi összevetésben.

A szezonváltás miatt a ruházati cikkek októberben is 3,2 százalékkal drágultak a szeptemberi 3,6 százalékot követően, de a tavaly októberihez képest még így is 1százalékkal olcsóbbak maradtak. A tartós fogyasztási cikkek tavaly szeptember óta először drágultak havi 0,2 százalékkal, de 2,1 százalékkal csökkent az áruk egy év alatt.

A szolgáltatások árszintje októberben 0,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, az autópályadíjak csökkenése és a távolsági közlekedési költségek csökkenése miatt, de a színházjegyek 5,8 százalékkal drágultak a szezonnyitás idején.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,6 százalékkal nőtt 12 hónap alatt az egyéb cikkek ára, ezen belül a jármű-üzemanyagok18,0 százalékkal drágultak. A háztartási energia 6,2 százalékkal drágult, főképp a vezetékes gáz árának 13,6 százalékos emelkedése miatt, miközben a távfűtés ára 7,8 százalékkal csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik