Gazdaság

Kétéves csúcs közelében az euróövezeti infláció

Az euróövezetben 2008 novembere óta nem tapasztalt mértékben emelkedtek a fogyasztói árak októberben.

Az Eurostat pénteki közleménye szerint a fogyasztói árak 1,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a valutaunióban. Egy hónappal korábban, szeptemberben 1,8 százalék volt a 12 havi infláció.

A drágulás mértéke így megközelítette az Európai Központi Bank (EKB) “tűréshatárát”. Az euróövezet központi bankja két százalék alatti inflációt tart megfelelőnek, és minden további növekedés a kamatemelés felé mozdíthatja el az EKB kormányzótanácsának tagjait – emelte ki a DowJones gazdasági hírügynökség.

Az EKB irányadó kamata tavaly május óta rekord alacsony szinten, 1 százalékon áll.

Az infláció októberi növekedése meglepetés. A Reuters és a DowJones szakértői körkérdése alapján változatlan, 1,8 százalékos infláció volt várható.

Az unió statisztikai hivatala az előzetes becslését közölte pénteken, és nem részletezte, hogy mi okozhatta az infláció megugrását. Ugyanakkor a német statisztikai hivatal szerdán arról számolt be, hogy a legnagyobb uniós tagállamban a zöldség és a gyümölcs, valamint a kőolajtermékek drágulása hajtotta fel az inflációt. Németországban 1,3 százalék volt az éves infláció októberben, ami a legmagasabb érték 2008 novembere óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik