Gazdaság

Javult a hangulat az eurózónában

Az ifo gazdaságkutató intézet negyedik negyedévre vonatkozó, euróövezeti üzleti hangulatindexe csekély mértékben ugyan, de emelkedett és már alig marad el a hosszú távú átlagértéktől.

Az összetett üzleti hangulatindex 107,5 ponton áll a harmadik negyedévi 106,5 pont után, szemben a 2009 negyedik negyedévi 91,0 ponttal. Az aktuális üzleti környezet megítélése lényegesen javult a harmadik negyedévihez képest. A harmadik negyedévi 109,1 pontról a negyedik negyedévben 131,5 pontra emelkedett, szemben a 2009 negyedik negyedévi 53,1 ponttal.

Az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozások azonban tovább romlottak, a harmadik negyedévi 104,9 pontról 93,4 pontra, szemben a 2009 negyedik negyedévi 113,1 ponttal. A felmérés arra a következtetésre jut, hogy az elkövetkező hat hónapban is folytatódik az euróövezeti gazdasági fellendülés, bár a korábbinál lassabb ütemben.

Az aktuális üzleti környezetet változatlanul eltérően ítélik meg országonként. Kifejezetten jónak tartják Németországban, Ausztriában és Luxembourgban, kevésbé jónak Belgiumban, Szlovákiában és Finnországban.

Az inflációs várakozások 2010-re 1,6 százalékon elmaradnak az EKB inflációs céljától. A megkérdezett szakértők közül csak kevesen számítanak a rövid- és hosszú lejáratú kamatok növekedésére az elkövetkező hat hónapban.

Középtávon javultak a gazdasági kilátások. A megkérdezett szakemberek szerint az elkövetkező 3-5 évben évi átlagos 1,8 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani, szemben az egy évvel korábbi felmérés 1,4 százalékos előrejelzésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik