Gazdaság

Banai: A versenyképesség növekedésével számol a költségvetés

A jövő évi költségvetés a gyorsuló gazdasági növekedés mellett a beruházások jelentős emelkedésével és a háztartások bővülő fogyasztásával számol.

Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén elmondta: jövőre a GDP 3 százalékkal, a lakossági fogyasztás 2,6 százalékkal, a beruházások 7 százalékkal bővülhetnek.

A magán-nyugdíjpénztári átlépésekből származó 530 milliárd forintos bevételt konzervatív előrejelzésnek nevezte a 2800 milliárdos vagyonhoz képest. Az 530 milliárd forint túlnyomó részét a nyugdíjkiadásokra fordítják, az ezen felüli pluszforrások az államadósságot csökkentik.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a törvényjavaslatot a korábbiaknál előkészítettebbnek nevezte, de jelezte, hogy vannak olyan pontok, amelyeken lehet javítani.

Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a jövő évi egyenlegcél teljesíthető, de a középtávú makropálya már hordoz kockázatokat. A költségvetéshez készített, középtávú kitekintés alapján úgy vélte, hogy a felvázolt költségvetési pálya nem tartható.

Példaként említette, hogy jövőre az egyenleghez kell az 530 milliárdos pluszbevétel, de erre a következő években is szükség lesz. Kérdésesnek nevezte, hogy 2012-től a folyó kiadásokat fogja finanszírozni a magánpénztári vagyon, vagy az államadósságot fogja csökkenteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik