Gazdaság

Stagnál a forint, drágult a svájci frank

A dollár folytatta erősödését hétfőn, míg az eurót az euróövezet pénzügyi szilárdságával szemben újból feltámadt kételyek tartják nyomás alatt.

Hétfőn reggel az euró tovább gyengült a dollárral szemben, röviddel hét óra előtt 1,3961 dolláron jegyezték a vasárnap késő esti 1,4021 után. Az euró már pénteken az 1,42 feletti dollárjegyzésekről 1,41 alatti jegyzésekre gyengült.

Pénteken a Fed gazdaságösztönző programja részleteinek ismeretében már korrekciós fordulatot vett a dollár huzamosabb ideje tartó gyengülése. Péntek délután a dollár erősödésének az amerikai foglalkoztatási adatok várakozásokat messze felülmúló javulása adott további lökést.

Ugyanakkor az euró az elmúlt hét végén nyomás alá került az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben felmerült újabb kételyek miatt. A piacok erős fenntartásokkal fogadták ugyanis a jövő évi ír költségvetési tervet. Elemzők kétségesnek tartják, hogy a tervezett hatmilliárd eurós megszorítás elégséges lesz-e az ír költségvetési célok teljesítéséhez.

A forint árfolyama a hétvégén a péntek este elért 273-274 forintos eurójegyzések környékén mozgott. Hétfőn reggel röviddel hét óra előtt az eurót 273,95 forinton jegyezték a vasárnap éjszakai 274,08 forint után.

A forint a főbb devizákkal szemben erősödő dollár ellenében gyengült, hétfőn reggel a dollárt 196,01 forinton jegyezték a vasárnap esti 195,37 forint után.

A forint gyengült a svájci frankkal szemben is, hétfőn reggel 203,70 forinton állt a svájci frank jegyzése a vasárnap éjszakai 202,90 forinttal szemben. Az eurót 1,3462 svájci frankon jegyzik 1,3499 frank után. A forint pénteken gyengült vissza ismét a 200 forint feletti frankjegyzési tartományba, mialatt az euró 1,36 feletti svájcifrank-jegyzésekről 1,35 közelébe gyengült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik