Gazdaság

Tovább drágult a svájci frank

Szűk sávban mozgott a forint árfolyama pénteken délelőtt, az eurót fél 10-kor 273,04 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, a svájci frank árfolyama pedig 200 forint fölött volt.

Csütörtökön estére az euró jegyzése már kevéssel meghaladta a 273 forintot a nemzetközi piacokon, és pénteken kora reggel is ezen a szinten mozgott a jegyzés. Az üzletkötők szerint csendes kereskedés várható pénteken, nincs érdeklődés a piacon, a befektetők egyelőre az amerikai Fed szerdán bejelentett monetáris döntéseit emésztik.

A forint továbbra is nyomás alatt van, aminek oka, hogy a Standard & Poor’s (S&P) nemzetközi hitelminősítő szerdán úgy döntött, nem változtat Magyarország besorolásán, azaz fenntartja a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást. Emiatt erősödésre nem számítanak a következő napokban sem a kereskedők.

A DowJones amerikai gazdasági hírügynökség elemzőkre hivatkozva azt írta péntek reggeli piaci helyzetjelentésében, hogy tovább folytatódhat a napokban megindult forintgyengülés, ha a Standard & Poor’s után a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő nem a magyar adósbesorolás megerősítése, hanem annak rontása mellett dönt.

A forint a svájci frankkal szemben is gyengült: pénteken délelőtt 200,98 forinton jegyezték a frankot. A frank csütörtökön nap közben még 200 forint alatt mozgott, reggel 197,77 forint volt az árfolyama, estére viszont már 200,35 forintra nőtt a jegyzés.

A dollárt 192,39 forinton jegyezték délelőtt, míg csütörtökön délután 191,07 forintot ért. Az euró/dollár jegyzés pénteken 1,4191, előző nap 1,4241 volt. Száz japán jent 238,54 forinton jegyeznek a csütörtöki 237,15 forinttal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik