ppp
Gazdaság

31 PPP-beruházást vizsgál a kormány

Harmincegy PPP-beruházást, köztük nyolc somogyit vizsgál felül első körben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; elsőként a kistelepülési sportcsarnokok, uszodák, tornatermek kerülnek sorra.

A Somogyi Hírlap több település polgármesterét megkérdezve írt összeállítást a konstrukcióról, melynek lényege, hogy az építtető és tulajdonos magánbefektető fővállalkozóként működteti a létesítményeket, az egyszemélyes önkormányzati kft. pedig alvállalkozóként működik közre.

Nagybajomban az önkormányzat 174 millió forintos hiánnyal küszködik, ebből 62 millió esik a tornacsarnokra. Az idén mindössze egyhavi bérleti díjat tudtak kifizetni az üzemeltetőnek, a vállalkozó már csődeljárást akar indítani az önkormányzat ellen. A gondokat tetézi, hogy április óta az állam sem fizeti a ráeső negyven százalékot.

Magyaratádon a csarnok éves díja 27 millió forint. Az önkormányzatnak 1-2 havi az elmaradása. Szennában a csarnokkal összefüggő kiadás havonta több mint 2,2 millió forint. Hét havi elmaradást görgetnek maguk előtt.

Csurgón 2008 áprilisában avatták a tornacsarnokot, amely 15 éven át nettó 640 millió forinttal terheli a 2,5 milliárdos éves költségvetésű várost. Az idén 51-52 millió forintot törlesztenek, miközben a város működési hiánya 168 millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik