Belföld

Száz PPP-beruházást vizsgál a fejlesztési tárca

A minisztérium szerint a konstrukciók többsége előnytelen az állam számára - írja szombati számában a Népszabadság.

Orbán Viktor miniszterelnök két hete jelentette be, hogy felfüggeszti a kormány a PPP-rendszert, így felfüggesztik a szerződéskötéseket, felülvizsgálják a beruházásokat, szerződéseket – emlékeztetnek a lapban.

A területért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlésére hivatkozva a Népszabadság azt írta, hogy mintegy száz szerződést vizsgálnak. Az építkezések az esetek döntő többségében már be is fejeződtek, egyebek mellett 50 felsőoktatási projekt, 34 sportberuházás, 4 autópálya-fejlesztés, valamint két börtön jutott el a teljes megvalósításig.

Az összes szerződés csaknem 10 százaléka tart az előkészítési, tervezési szakaszban. Ilyen például a Nemzeti Múzeum mélygarázsa, az Erkel Színház vagy a Nemzeti Kiválóságok Kollégiuma – írta a Népszabadság.

A PPP-projekt lényege: az állam megbízásából az adott beruházást a magánbefektető építi és üzemelteti, de a szerződésben vállalt futamidő, rendszerint 20-30 év végén a létesítmény állami tulajdonba kerül.

A Népszabadság azt írta: a Művészetek Palotáját felépítő Demján Sándor és az új MTV székház tulajdonosa, a Wallis-csoport is kész tárgyalni a szerződésekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik