Gazdaság

A jövő évi költségvetést kritizálják Londonban

"Negatív reakcióval" - vagyis a magyar adósosztályzat rontásával - fogadhatják a nemzetközi hitelminősítők a jövő évi magyar költségvetést - vélekedtek londoni elemzők.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja szerint Magyarország és Románia esetében egyaránt “visszaüt”, hogy az IMF-program nagyon koncentrált volt a korai szakaszban, vagyis a Nemzetközi Valutaalap a készenléti megállapodások alapján rendelkezésre bocsátott pénzügyi források zömét máris folyósította, lehetővé téve viszonylag bőséges tartalékok felhalmozását.

Ez azonban csökkentette azokat a likviditási nyomásokat, amelyek a program kezdeti időszakában költségvetési fegyelmet kényszerítettek a két kormányra.

A Barclays Capital szerint az IMF-küldöttség a héten úgy távozott Budapestről, hogy “udvarias, de nyílt kritikát megfogalmazó nyilatkozatot” tett a jövő évi költségvetési célok elérésére tett kormányzati intézkedésekről.

A ház szerint a hitelminősítők – az elfogadás, de akár már a benyújtás után – “negatívan reagálhatnak” a jövő évi költségvetés “strukturális gyengeségeire”, amelyek középtávon “fenntarthatósági aggályokat vetnek fel”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik