Belföld

Döntöttek a jövő évi költségvetés alaptételeiről

Tartani fogják a 3 százalékos hiánycélt, a további részletek később jönnek. Elfogadták az iszapkatasztrófa utáni újjáépítésről szóló jelentést.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a jövő évi költségvetés alapszámait – mondta Nagy Anna a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: tartani fogják a 3 százalékos hiánycélt, ám további részletekről a nemzetgazdasági miniszter ad a későbbiekben tájékoztatást.

A kormány elfogadta a belügyminiszter beszámolóját a kolontári iszapkatasztrófa utáni újjáépítés eddigi lépéseiről, egyben tudomásul vette, hogy továbbra is szükség van a vészhelyzet fenntartására az érintett megyékben – mondta Pintér Sándor. A belügyminiszter ez utóbbit azzal indokolta, hogy a 10-es számú, sérült iszaptározó fala továbbra is mozog. A kormány az újjáépítésre, illetve az új otthonok felépítésére is előleget, valamint fedezetet biztosít, és szerdán engedélyt adott nemzetközi, így uniós segítség igénybevételére. A belügyminiszter a jövő heti kormányülésen ad tájékoztatást a további teendőkről, és addigra mérik fel, hogy a károsultak ingóságaiban milyen károk keletkeztek.

Pintér Sándor elmondta, a tavaszi borsodi árvíz utáni újjáépítés október 31-ig, a műszaki átadás-átvétel pedig november 15-ig befejeződik, így a tél beállta előtt mindenkinek lesz fedél a feje fölött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik