Gazdaság

Vitézy: Szét kell választani a szerepeket

A tömegközlekedés szervezésében szét kell választani a megrendelői és az üzemeltetői szerepeket, ezért a BKV feladata a közösségi közlekedés üzemeltetésére fog korlátozódni.

A BKK megalakítása nagy szakmai kihívás, de a fővárosi közlekedés egyes ágazatai az elmúlt évtizedekben nem kommunikáltak egymással és nem működtek együtt, ez ma már nem elfogadható és meg kell változtatni – mondta az MTV csütörtök reggeli műsorában Vitézy Dávid, a BKK újonnan kinevezett vezetője.

A cél az, hogy a tömegközlekedés jövőre is működjön, javuljon a színvonala, az elővárosi közlekedés pedig versenyképes legyen – ehhez a BKK és a BKV között szakmai viták is lesznek.

Vitézy Dávid szerint a fővárosi közösségi közlekedés jövőjét tekintve a kormány és a főváros közötti tárgyalásokon a preferált forgatókönyv a főváros részéről, hogy legyen állami szerepvállalás a BKK-ban. Azt, hogy mekkora összeget várnak az államtól, Vitézy Dávid nem árulta el.

Azt azonban elmondta, hogy a BKV-nak jelenleg 77 milliárd forintos banki tartozása van, ha az állam tőkeemeléssel beszállna, akkor elsősorban ezt a tartozást lehetne csökkenteni. A tömegközlekedés 2011-es finanszírozásában is van egy 16 milliárd forintos lyuk, a BKV járműveinek műszaki állapota pedig több százmilliárd forintból lenne javítható.

Ez utóbbihoz azt kérik az államtól, hogy a még le nem kötött uniós támogatásokat nyissák meg a járműbeszerzés céljaira.

Ajánlott link:

Vitézy: nem főnöki, megrendelői viszonyt akarok Kocsissal (Híradó.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik