Gazdaság

A németek száguldanak, a periféria leszakad

Októberben tovább csökkent a gazdasági kilábalás lendülete az euróövezetben egy csütörtökön bemutatott kutatás eredményei szerint.

A feldolgozóipar ugyan a várakozásokkal ellentétben növekedett, a szolgáltatási szektor viszont gyengén teljesített és lefékezte az egész gazdaságot.

A Markit gazdaságkutató cég több ezer vállalkozás megkérdezése alapján számolt szolgáltatóipari beszerzési menedzser mutatója (PMI) február óta a legalacsonyabb értékre, 53,2 pontra csökkent a szeptemberi 54,1 pontról. Elemzők kisebb visszaesésre, 53,7 pontra számítottak.

Ugyanakkor a feldolgozóipari PMI 54,1 pontra emelkedett a szeptemberi 53,7 pontról, míg az előrejelzések alapján arra lehetett számítani, hogy a mutató 53,2 pontra csökkent. A két szektor PMI-je alapján kalkulált összetett euróövezeti beszerzési menedzser index az előző havi 54,1 pontról 53,4 pontra csökkent, ami 12 havi mélypontot jelent.

Az index még mindig bőven a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pont felett van, de arra utal, hogy a kilábalás botladozásban folytatódhat a 16 országból álló euróövezetben – véli Chris Williamson.

A Markit kutatásvezetője szerint az adatok alapján csupán 0,3 százalékkal bővülhet éves szinten az eurőövezet összesített hazai összterméke (GDP), a második negyedévi 1,0 százalékos GDP-növekedés után. A helyzet romlása elbocsátásokhoz is vezethet – tette hozzá.

Az adatokból az is kitűnik, hogy továbbra is kétütemű az euróövezeti gazdaság: a zóna vezetője, Németország viharsebesen hagyja maga mögött a válságot, míg a súlyos szerkezeti gondokkal küszködő, a nagy államadósság terhét nyögő periféria egyre inkább leszakad – mondta Chris Williamson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik