IMF
Gazdaság

Már nem vagyunk IMF-gyarmat

A kormány arra számít, hogy újabb nagyvállalatok helyezik ide termelésüket.

Mára megszűnt Magyarország alárendelt szerepe a Nemzetközi Valutaalappal szemben – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Kármán András megismételte: a kormány az IMF tanácsait meghallgatja, de a döntés jogát megtartja.

Az államtitkár szerint idén a magyar gazdaságot nagymértékben segítette a külső kereslet, de ez az ösztönző a fejlett országok szigorító intézkedései miatt a következő évben várhatóan már kevésbé hat. A kormány 2011-re mégis 3 százalékos GDP-bővüléssel számol, mert számít a növekedést ösztönző belső tényezőkre, így arra, hogy több jövedelem marad az embereknél a személyijövedelemadó-reformnak köszönhetően – tette hozzá Kármán András. .

Ez a fogyasztás bővülésén keresztül segíti a gazdaságot. A vállalati beruházások esetében is fordulatra számít a kabinet. Hét-nyolc százalékos növekedést vár már a jövő évben, amit részben az elmúlt hetek bejelentései alapoznak meg.

A Nemzetközi Valutaalap 2011-re 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Christoph Rosenberg, az IMF magyarországi tárgyalódelegációjának vezetője a kormány eddig bejelentett intézkedéseit “bátor, de kockázatos” lépéseknek nevezte a minap.

Ajánlott link:

„Más volt ez a tárgyalás az IMF-fel” (Magyar Nemzet

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik