Gazdaság

Nyugdíjtervek: aggódik az IMF

Szerintük a magán-nyugdíjpénztárakba történő átutalások leállítása hosszabb távon nem a várt eredményt hozza.

A magán-nyugdíjpénztárakba történő átutalások leállítása rövid távon javítja az államháztartási egyenleget, de hosszabb távon nem azt az eredményt hozza, amelyet a kormány vár tőle – mondta Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi tárgyalódelegációjának vezetője a nemzetközi pénzintézet éves gazdaságpolitikai konzultációjának lezárásaként tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

Christoph Rosenberg hangsúlyozta: a magán-nyugdíjpénztári átutalások leállítása hosszabb távon alááshatja a magyar nyugdíjrendszert, amely jelenleg az Európai Unió országainak egyik legstabilabb nyugdíjrendszere, ugyanakkor kétségtelen, hogy rövid távon kedvező hatása lehet az állami kiadások alakulására.

A kormány terve alááshatja a növekedést, megingathatja a tőkepiac bizalmát – mondta a delegációvezető. Az IMF írásos nyilatkozata egyenesen úgy fogalmaz, hogy a befizetések elterelése és az állami kassza újbóli megnyitása a visszatérések érdekében jelentős visszalépés lenne a 90-es évek második felében végrehajtott nyugdíjreformból.

Kérdésre válaszolva Christoph Rosenberg elmondta: elővigyázatossági hitelszerződés megkötéséről nem volt szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik