Gazdaság

98 %-os különadó: praktikus adótanácsok

Akik már befizették az adót, még ne kérjék vissza, aki még nem utalt, várjon, de ne költse el a pénzt.

Ha az újra beterjesztett a törvényjavaslatot elfogadják, az ugyanúgy hatályba lép, legfeljebb nem vizsgálhatja majd az alkotmánybíróság, és fennmarad az alkotmányellenes helyzet – mondta az egyik legismertebb adószakértő az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Zara László azt tanácsolja, hogy akik már befizették az adót, még ne kérjék vissza, várják meg, mi lesz az újra beterjesztett jogszabállyal, ha ugyanis azt elfogadják, ők már eleget tettek kötelezettségüknek.

Ha az adóhatóság önként visszautalja a pénzt, az más helyzet, ilyenkor marad a kényszerű várakozás. A szakember szerint aki nem fizette be az adót, az is várjon az új jogszabályig, de mindenképpen tartalékolja a pénzt, az újra beterjesztett törvény ugyanis december 31-ével léphet életbe, fizetni pedig valamikor a jövő elején kellene.

A pénzügyeseknek ebben a helyzetben jogszerűen kell eljárniuk, azaz, ha egy jogszabály nincs érvényben, nincs jogalapjuk nem kifizetni az összeget, nem vonhatják le a 98 százalékos adót, hiszen nincs mire hivatkozva ezt megtenniük – mondta Zara László.

Ajánlott link:

Különadó: jobb félretenni a kifizetett pénzt (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik