Gazdaság

Nyugdíj: senki ne lépjen vissza az állami rendszerbe

A köztársasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz fordul a Stabilitás Pénztárszövetség a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak állami nyugdíjrendszerbe való átirányítása miatt.

A szervezet azt tanácsolja tagjainak, hogy amíg a kompenzációra vonatkozó részletszabályok nem tisztázottak, senki ne lépjen vissza az állami rendszerbe, mert rosszabbul is járhat – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Juhász Istvánné, a Stabilitás főtitkára.

A pénztárválasztás szabadságáról szóló törvényről a főtitkár kifejtette: az állami rendszerből kiábrándult százezrek önként csatlakoztak, a belépés csak a pályakezdők számára volt kötelező. A magán-nyugdíjpénztári tagok 66,7 százaléka önként lépett be.

A mostani ismeretek birtokában nem lehet felelősen dönteni a visszalépésről. A szervezet által készíttetett felmérés szerint – eredményeit hamarosan közzéteszik – 23-24 százalék visszalépne, 23-24 százalék semmiképpen, a többiek bizonytalanok – közölte a szövetség főtitkára.

Juhász Istvánné figyelmeztetett arra: aki visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, valószínűleg soha többé nem tud visszatérni, ezért jól meg kell fontolni a döntést, amire a jövő év végéig van idő.

A főtitkár emlékeztetett arra, hogy a következő 14 hónapban a pénztártagok bruttó béréből levont tagdíjakat az adóhivatal nem utalja tovább az egyéni nyugdíjszámlákra, hanem azt a tagok hozzájárulása nélkül a központi tb-rendszerbe irányítják át. Az októberi fizetésből levont 8 százalék már nem kerül az egyéni számlákra.

Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvényben nyoma sincs annak, hogy a pénztártagonként átlagosan 140 ezer forintnyi elvonás miatt milyen kompenzáció jár, hogy az elvonást milyen módon tartják majd nyilván, hogy a kieső időszakra az állam mekkora mértékű hozamot garantál, illetve, hogy az elvont összeget miként lehet örökölni – mutatott rá.

Juhász Istvánné hangsúlyozta: az intézkedés súlyosan sérti a pénztártagok érdekeit, emberi jogait, és súlyosan alkotmánysértő is. A Stabilitás Pénztárszövetség ezért levélben fordult Schmitt Pál köztársasági elnökhöz, amelyben azt kéri, hogy küldje előzetes alkotmányossági normakontrollra a törvényt, az Alkotmánybíróságnál pedig kérelmezik majd, hogy haladéktalanul helyezzék hatályon kívül a jogszabályt.

A kasszák vizsgálják, hogyan tudnák lejjebb szorítani a költségeket, miután a következő 14 hónapban a működési tartalékot is elvonják. Arra még gondolni se szabad – válaszolta Nagy Csaba, a pénztárszövetség elnöke arra a kérdésre, számítanak-e kivonulásra, csődökre. Ha ezek részintézkedések, meg kell várni, mi lesz 2012 után – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik