Gazdaság

400 milliárddal kisebb az államadósság

A külföldi és hazai megtakarítások kiválthatják a nyugdíjkasszák befektetéseit.

Az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgató-helyettese az állam adóssága szeptember végén 20 045 milliárd forint volt, mintegy 400 milliárd forinttal kevesebb, mint augusztus végén. Borbély László András ezt a Magyar Hírlapban egyebek mellett a forint euróval szembeni erősödésével magyarázta. , illetve az az eurónak más devizákkal szembeni erősödése következtében.

Ha az év végén erős lesz a forint árfolyama, akkor nagy valószínűséggel már az idén csökkenő adósságráta alakulhat ki – tette hozzá a szakember. Ez ugyanúgy kedvezően hathat az állampapírpiacra, mint az adóterhek csökkentése.

A vezérigazgató-helyettes emlékeztetett rá, hogy a magánnyugdíjpénztárak fontos szereplői az állampapírpiacnak, hiszen az általuk kezelt állampapír-állomány a teljes forint állampapír-állomány mintegy 14 százaléka. Ezért tart számos elemző attól, hogy befizetéseik kiesése keresletkiesést eredményez az állampapírpiacon.

Ezt a hatást ugyanakkkor mérsékelheti egyfelől a külföldi kereslet, további helyettesítő hatást válthat ki a jövő évtől várható lakossági megtakarítások növekménye – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Borbély László András.

Ajánlott link:

400 milliárddal kisebb államadósság (Magyar Hírlap)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik