Gazdaság

Bíznak-e a magyarok az észt receptben?

Az észt siker kulcsa: kiszámítható gazdaságpolitika, bizalom a politikai elitben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai háromnapos látogatást tettek a múlt héten Tallinnban, ahol az észt családpolitikát, az egykulcsos jövedelemadó rendszert és a nyugdíjrendszer kihívásait tanulmányozták – tudatta a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca szakemberei szerint Észtország vizsgálata azért indokolt e kérdésekben, mert a magyar és az észt termékenységi ráta még azonos szinten volt a 2000-ben, azóta alakult ki jelentős különbség Észtország javára.

Az észt családtámogatási rendszer a gyermek születését követő 18 hónapra fókuszál, ekkor ad magas támogatást a szülőknek, utána ennek mértéke jelentősen csökken. Az észt kormány a költségvetési hiánya csökkentése és az euró bevezetése érdekében 2009. július 1-e és 2010. december 31-e között felfüggesztette a nyugdíj hozzájárulások kötelező befizetését, a szociális adó egy részének állami átutalását a magánnyugdíjpénztáraknak. Ez idehaza az alkotmányjogászok szerint sértheti az alaptörvényt.

Az észt siker kulcsa az egyszerű, kiszámítható és átlátható gazdaságpolitikában, a versenyképes üzleti környezetben, a korrupció alacsony szintjében, a gyors és egyszerű kormányzati ügyintézésben és állami szabályozásban (e-közigazgatás), az alacsony államadósságban, az évekig szufficites államháztartási hiányban, a politikai elitben való bizalomban, valamint a társadalom jövőbe vetett hitében rejlik.

Ugyanakkor a közösségfejlesztéssel, közösségi munkával foglalkozó szervezetek szerint
Magyarországon “mélyponton a közbizalom!”. Az állampolgároknak az intézményekbe vetett bizalma, annak hiánya, a bizalmatlanság feltáruló mértéke egyre tragikusabb méreteket ölt.

A kisebb változások, a rendőrségnek és a civil-nonprofit szektornak némileg javuló megítélése mellett éppen a politikai elit veszítette el kiábrándító mértékben el a magyar lakosság bizalmát, s vált-válik mára mind teljesebben hiteltelenné.

Ajánlott linkek:

Az észt siker kulcsa: kiszámítható és átlátható gazdaságpolitika, egykulcsos adó – Magyarország is a siker receptjét követi (www.ngm.gov.hu)
Példátlanul alacsony szinten a közbizalom (www.mmikl.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik